cosme.fi SiriSiri
COSME for Your Pleasure
cosme.fi SiriSiri
Oliveoljans och medelhavsdietens påverkan på förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar
Startsidan > Oliveoljans och medelhavsdietens påverkan på förebyggande av hjärt-kärlsjukdomar

Effekten av olivolje och medelhavskosten på förebyggande av kardiovaskulära sjukdomar
Skriven av
Muhammad Akram, Rumaisa Ansari, Naheed Akhter, Olutosin Ademola Otekunrin, Sadia Zafar, Muhammad Ishaque, Naveed Munir, Luigi Sciarra, Giulia My, E.C. Gianvito Matarrese, Zefferino Palamà och Muhammad Riaz
Inlämnad: 13 januari 2021
Granskad: 10 mars 2021
Publicerad: 29 mars 2021
DOI: 10.5772/intechopen. 97146
Effekten av konsumtion av olivolja på människors hälsa:
Det har avslöjats från studier av The Global Burden of Disease att incidensen av kroniska sjukdomar som kardiovaskulära sjukdomar inklusive kranskärlssjukdom och högt blodtryck har ökat konstant. Det har visat sig att denna ökning av dessa sjukdomar sannolikt är relaterad till antagandet av ogynnsamma beteenden och ohälsosamma kostmönster. Därför har de skyddande egenskaperna hos vissa kostmönster som medelhavskosten, särskilt dess vissa komponenter som olivolja, studerats och utvärderats för deras gynnsamma effekter på människors dödlighet och sjuklighet. Olivolja har noterats ha antibakteriella egenskaper, vara involverad i att förbättra den endoteliala funktionen hos unga kvinnor, och det har hypotetiserats att den har epigenetiska effekter som ger skydd mot cancer på grund av närvaron av hälsosamma enkelomättade fetter. Förekomsten av antioxidanter bidrar till de antiinflammatoriska egenskaperna hos olivoljan. Olivolja har hög halten av antioxidanter och erbjuder många fördelar för hjärt-kärlhälsa, såsom skydd av LDL från oxidation och sänkning av högt blodtryck samt skydd mot diabetes mellitus.
Slutsats:
Det har dragits slutsatser från studier av mekanismen bakom minskningen av kardiovaskulära risker att livsmedelskombinationer, näringsämnen, förekomsten av icke-näringsrika ämnen, livsstilsvanor och matlagningstekniker tillsammans gör den medelhavskosten till ett verktyg som inte bara kan förebygga utan även användas som ett sätt att behandla dessa medicinska åkommor. Som en del av den essentiella kostfett är konsumtion av extra jungfrulig olivolja den huvudsakliga egenskapen hos den medelhavskost. Olivolja har antibakteriella egenskaper och är involverad i att förbättra endotelfunktionen hos unga kvinnor. Det har hypoteserats att olivolja har epigenetiska effekter som erbjuder skydd mot cancer på grund av förekomsten av enkelomättade fetter. Olivolja har höga mängder antioxidanter och erbjuder många fördelar för hjärt-kärl-sjukdomar, såsom skydd av LDL från oxidation och sänkning av högt blodtryck. Olika studier har visat att intaget av olivolja erbjuder kardioprotektiva egenskaper som bidras av det höga polyfenolhalten samt närvaron av antioxidanter, och dess läkande effekt är inte begränsad till primär prevention, utan också till sekundär prevention inom oväntade områden som behandling av hjärtarrytmier. Olivolja har många biologiska aktiviteter på grund av närvaron av många viktiga sekundära metaboliter såsom antioxidanter och andra användbara bioaktiva komponenter som antyder en framtida användning av olivolja i läkemedelsberedningar inom läkemedelsindustrin.