Palmuöljy - miksi en käytä palmuöljyä?
Etusivu > Kotikeittiö SiriSiri
Palmuöljy on punertava nestemäinen kasviöljy, jota valmistetaan puristamalla se irti öljypalmun hedelmämallosta tai lämmittämällä maltoa ennen puristusta. Palmuöljyä ei tule sekoittaa palmuydinöljyyn, joka valmistetaan öljypalmun siemenistä.
Palmuöljy on maailman eniten käytetty kasvi- ja ruokaöljy. Elintarviketeollisuus käyttää paljon kovetettua palmuöljyä, koska se on halpaa ja sillä saa ruokaan kermaisen koostumuksen. Palmuöljy omaa pidemmän luontaisen säilyvyyden kuin enemmän tyydyttymättömiä rasvahappoja sisältävät juoksevat kasviöljyt. Palmuöljyllä on lisäksi hyvä lämmönkestävyys. Se antaa ruoalle myös rapeutta ja hyvän suutuntuman. Margariineissa se parantaa makua ja levitettävyyttä.
Palmuöljyä tuotetaan vuosittain 81 miljoonaa tonnia. Palmuöljyn tuotanto on yhdeksänkertaistunut vuodesta 1980.Palmuöljyn kulutus lähes kymmenkertaistui Yhdysvalloissa vuosina 2000-2020.
Lähes 40 prosenttia maailmassa tuotetusta kasviöljystä on palmuöljyä. Öljypalmu on niin satoisa kasvi, että sen viljelyyn tarvitaan vain 7 prosenttia maailman öljykasvien viljelyalasta. Vuodesta 1990 vuoteen 2002 öljypalmuviljelmien pinta-ala kasvoi maailmanlaajuisesti 43 % – pääosin Indonesiassa ja Malesiassa, jossa sitä tuotetaan eniten.
Elintarviketeollisuuden käyttämä kovetettu palmuöljy eli palmumargariini on kiinteää myös huoneenlämmössä, koska siitä on poistettu tyydyttymättömiä rasvahappoja.
Elintarviketeollisuus käyttää noin 80 prosenttia palmuöljystä, josta on tullut edullisuutensa, hyvän saatavuutensa ja muiden ominaisuuksiensa ansiosta koko elintarviketeollisuuden käytetyimpiä raaka-aineita.
Teollisesti puhdistettua palmuöljyä käytetään esimerkiksi leivonnaisissa, äidinmaitokorvikkeissa ja muissa ultraprosessoiduissa elintarvikkeissa. Kyse on tällöin yleensä teollisesti kovetetusta palmuöljystä eli palmumargariinista. Palmuöljy jähmettyy margariiniksi kun siitä poistetaan teollisesti pehmeää rasvaa. Lähes kaikki Suomessa myydyt margariinit sisälsivät teollisesti prosessoitua palmuöljyä vuonna 2017.
Palmuöljy on kaurakerman pääasiallinen raaka-aine. Palmuöljyä löytyy myös perunalastuista, kekseistä, jäätelöstä ja margariineista. Euroopassa palmuöljyä käytetään eniten paistetuissa eineksissä kuten ranskanperunoissa. Palmuöljyä käytetään myös ruoanlaitossa. Kolmekymmentä prosenttia suomalaisen elintarviketeollisuuden käyttämästä ruokaöljystä on Fineli-tietokannan mukaan palmuöljyä.
Palmuöljystä valmistettuja rasvaseoksia käytetään myös esimerkiksi saippuoissa, kynttilöissä ja kosmetiikassa. Palmuöljyä käytetään enenevässä määrin myös palmuöljydieselin eli biodieselin valmistukseen.
Lähde: Wikipedia
Vaikutus veren kolesterolipitoisuuteen:
Palmuöljyn sisältämillä tyydyttyneillä rasvahapoilla on yhteys veren nousseeseen kolesterolipitoisuuteen.
Syöpäriski:
Palmuöljyn sisältämä glysidoli aiheuttaa syöpää.
Ympäristöongelmat:
Palmuöljyn uskotaan olevan ilmastovaikutuksiltaan jopa fossiilisia polttoaineita huonompi vaihtoehto, sillä sademetsien raivaaminen plantaasien tieltä aiheuttaa runsaasti kasvihuonekaasupäästöjä ja tuhoaa paikallisten eläinten ja kasvien elinympäristöä.
Suomi:
Elintarvikesektorin lisäksi palmuöljyä käytetään kosmetiikka-, hygieniateollisuudessa sekä energiateollisuudessa. Palmuöljy liikenteen polttoaineena ja sähkön ja lämmön tuotannossa kasvaa. Suomessa myytävät valmisruoat, levitteet, paistettavat pakasteet ja pikkuleivät sisältävät lähes kaikki palmuöljyä. Elintarviketeollisuus tuo jatkojalosteita Ruotsista, Alankomaista, Indonesiasta, Malesiasta, Tanskasta ja Saksasta.
Lähde: Wikipedia