Härkäpapu

Main Page > Home Kitchen SiriSiri

Härkäpapu
Manufacturer
Product code
HHR26234

Härkäpavun viljely Suomessa

Viljelyalueet
• Härkäpapu viihtyy parhaiten Etelä- ja Lounais-Suomessa, mutta uusien lajikkeiden myötä viljely onnistuu myös Keski-Suomessa ja osin Pohjanmaalla.
• Soveltuu viljelyvyöhykkeille I–III, erityisesti savi- ja hietamailla.

Viljelymäärät
• Härkäpavun viljelyala on kasvanut nopeasti 2010-luvulta lähtien.
• Vuonna 2023 härkäpapua viljeltiin Suomessa noin 15 000 hehtaarin alalla.
• Se on suosittu erityisesti luomutiloilla ja viljelykierron monipuolistajana.

Hyödyt viljelyssä
• Typensitoja: härkäpapu sitoo typpeä juurinystyröiden avulla, mikä vähentää lannoitustarvetta seuraaville kasveille.
• Hyvä esikasvi viljoille ja öljykasveille.
• Parantaa maaperää: syvä juuristo lisää maan ilmavuutta ja ravinteiden saatavuutta.

Haasteet
• Herkkä tuholaisille, kuten ripsiäisille ja härkäpapukääriäisille.
• Sateinen sää voi haitata kukintaa ja sadon kypsymistä.
• Poudan arat maat eivät sovellu, koska juuriston vedenottokyky on rajallinen.

Kotimaiset lajikkeet
• Kontu – yleisin lajike, soveltuu rehuksi ja elintarvikkeeksi
• Louhi – aikainen lajike, sopii pohjoisempiin oloihin
• Sampo – hyvä valkuaispitoisuus, käytetään myös elintarvikkeissa

Härkäpapu on erinomainen valinta, jos haluaa tukea kotimaista kasviproteiinia ja kestävää viljelyä.

Kotimaiset härkäpaputuotteet

1. Härkis – Verso Food
• Tuotteet:
• Härkis Original (jauhelihamainen kasviproteiini)
• Härkis Tex Mex, BBQ
• Härkis-pihvit: Punajuuri, Itämainen
• Härkis-pyörykät ja Kofta
• Käyttö: Korvaa jauhelihan esim. pastassa, laatikoissa, tortilloissa

• Soijaton ja gluteeniton vaihtoehto

2. Bean Better – Ferm Foods
• Tuotteet:
• Fermentoitu härkäpapumuru (LEMPEÄ®)
• Tuore- ja pakastetuotteet ravintoloille ja kuluttajille
• Erikoista:
• 100 % suomalainen härkäpapu
• Fermentointi parantaa makua ja sulavuutta

3. Vihreä Härkä
• Tuotteet:
• Härkäpapupasta (myös gluteeniton)
• Härkäpapurouhe
• Proteiinihiutaleet (esim. aamupaloihin ja salaatteihin)
• Viljely: Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla
• Ekologinen tuotanto: Uudistava viljely ja hiilensidonta

4. Fallero
• Tuotteet:
• Fallerot – valmiit kasviproteiinituotteet härkäpavusta
• Käyttö esim. wokkeihin, kastikkeisiin, keittoihin

Mistä ostaa?
• K-ruokakaupat, Ruohonjuuri, S-marketit, Ekosopit ja verkkokaupat tarjoavat laajan valikoiman härkäpaputuotteita.
• Kannattaa tarkistaa pakkauksesta merkinnät kuten:
• Kotimainen härkäpapu
• Soijaton / gluteeniton
• Fermentoitu / luomu

tech
tech
Helena Penttilä
Helena Penttilä
helena.penttila@cosmeshop.fi